Olej kokosowy – zalety i zastosowanie

Już od wielu lat olej kokosowy robi prawdziwą furorę w świecie zdrowego stylu życia. Dużo mówi się o jego wszechstronnym zastosowaniu, licznych zaletach i dobrym wpływie na nasze zdrowie. Czym dokładnie jest olej kokosowy? Co takiego ma w sobie, że jest on tak zdrowy? Jakimi właściwościami się odznacza i jak można go stosować?

Czym jest olej kokosowy?

Jest to olej roślinny, który otrzymuje się w wyniku tłoczenia i rozgrzania miąższu orzechów palmy kokosowej. W temperaturze pokojowej przyjmuje postać twardej, białej masy, jednak w postaci płynnej zmienia kolor na jasnożółty. Olej kokosowy należy do tzw. superfoods, czyli grupy naturalnej żywności, która odznacza się niezwykle korzystnymi właściwościami prozdrowotnymi.

Olej kokosowy rafinowany czy nierafinowany?

Czym właściwie różni się olej rafinowany od nierafinowanego? Olej rafinowany jest poddawany procesowi oczyszczania, w wyniku którego traci on smak i zapach kokosa. Wiele osób uważa, że olej nierafinowany jest lepszy, jednak obydwa rodzaje oleju są bardzo zdrowe i mają swoje zalety. Rafinowany olej ma szersze zastosowanie, gdyż może być poddawany obróbce termicznej i nie zmienia on smaku potrawy. Z kolei nierafinowany doskonale sprawdzi się na zimno i nada naszym potrawom egzotycznego smaku.

Zalety oleju kokosowego

Olej kokosowy często uznawany jest za jeden z najzdrowszych olejów na całym świecie. Nie bez powodu. Znajdziemy w nim witaminę C, E, K oraz z grupy B. Jest on także bogatym źródłem przeróżnych składników mineralnych, takich jak magnez, cynk, żelazo, sód, potas czy wapń. Należy również pamiętać, że olej kokosowy zawiera mnóstwo kwasów tłuszczowych, np. laurynowy, stearynowy, linolowy czy palmitynowy.

Zastosowanie oleju kokosowego

Jest to niezwykle uniwersalny produkt, który można wykorzystywać na mnóstwo sposobów. Rafinowany Sprawdzi się do smażenia i pieczenia, a nierafinowany np. w deserach na zimno. Ma również zastosowanie w pielęgnacji włosów. Oleju kokosowego można także użyć do demakijażu czy golenia.